maanantai 3. helmikuuta 2014

MEDIAN MORAALI

Facebookin hyvät ja huonot puolet?
Mainonnan kansainväliset säännöt? Esimerkkejä miten näitä sääntöjä rikotaan mainonnassa.
Journalismin ammattieettiset ohjeet? Esimerkkejä miten toimittajat rikkovat näitä ohjeita.
Otan tarkasteluksi sosiaalisen median yhteisön Facebook, sillä se on minulle tuttu. Voin allekirjoittaa monia näistä puolesta ja vastaan –väitteistä. En ole ollut yhteisössä enää pariin vuoteen, kunnes taas hiljattain piti liittyä, sillä erään kurssin suorittamiseen sisältyi Facebookissa työskentely. Profiili luotiin, ja kurssin suoritusmerkintä häämöttää horisontissa. Sitten ei kuin äkkiä pois sieltä.  

Miksi kannattaisi olla Facebookissa? Puolesta:
·         Siellä on hauskaa. Kaikennäköistä voi puuhastella, yksin tai yhdessä.
·         Monien ihmisten tavoittaminen samalla kertaa. Säästää vaivaa.
·         Toimiminen on tehty helpoksi, sillä samalta alustalta voi jakaa erilaisia liitteitä (kuvat, videot, tekstit, linkit). Helpoksi tehty, mummotkin osaavat.
·         Profiilin luominen on ilmaista, toisin kuin yksityisillä sivustoilla.
·         Facebook tarjoaa valmiiksi perustettuja yhteisöjä, joihin kukin voi liittyä mielensä mukaan.
·         Tiedot ja yhteydenpidot ovat ajan hermolla. Tuskin moni tarkistaa sähköpostiaan yhtä usein kuin Facebook – tiliänsä.
·         Paikka on kuin sähköinen valokuva-albumi (kuvia vauvakuvia, reissuja, syntymäpäiviä yms.). Lisäksi, verkossa kun ollaan, niitä on monta versiota. Jokaiselle isotädille löytyy oma.
·         Kontaktien luominen työelämässä on entistä sujuvampaa ja vähemmän kiusallisempaa. Myös hyvät atk- taidot antavat bonuksen omalle kohdalleen työnantajien silmissä.
·         Ystäviä, ystäviä. Täällä voit pitää yllä vanhoja ystävyyssuhteita ja solmia uusia.
Ja miksi kannattaisi kääntää katseensa muulle? Vastaan:
·         Sinne voi jämähtää kiinni, vieden aikaa elämästäsi ruudun ulkopuolella. Mitä huimia nuoruudenkertomuksia vanhana voi sitten kertoa? Että laitoinpas kuvan terveellisestä aamupalastani, josta ainakin 37 ihmistä tykkäsi?
·         Mikä tahansa itsestään tietojen syöttäminen nettiin on pois yksityisyydestä.
·         Yltäkylläinen teeskentely. Kaikkien asiat eivät kiinnosta, mutta kommentoida aina joskus pitää, ihan vain pysyäkseen mukana. Eivätkä kaikki ”onnea!” –toivotukset ole todella sydämestä.
·         Jos valittajat ja angstit lasketaan pois, jaetaan Facebookissa useimmin vain onnistumisia. Oikeassa elämässä tiedetään, että kaikki ei mene aina niin kuin piti. Tämä voi lisätä muiden ihmisten riittämättömyyden tunnetta.
·         Ne 445 kaveria, joille osalle ei ole koskaan puhunutkaan. Käsite ”kaveri” vääristää omaa hahmotusta koko sanan merkitykseen.
·         Eronneille pareille voi olla hankalaa päästä erosta yli, kun saattaa ajautua katselemaan toisen profiilikuvia.
·         Toisaalta Facebook saattaa hankaloittaa työelämään. Jos kirjoittaa vapaammin, mitä mieltä on pomosta, työkavereista, palkasta jne. , ei pitäisi olla ihmekään miksi sai potkut. Itsensä sensurointi.


Mainonta

Artikla 4
3. Mainoksessa ei saa suvaita eikä yllyttää väkivaltaan, eikä rohkaista laittomaan tai muutoin moitittavaan käyttäytymiseen.

Artikla 5
1. Mainos ei saa sisältää lausumaa tai kuvallista esitystä, joka suoranaisesti tai epäsuorasti, salailevana, moniselitteisenä tai liioittelevana on omiaan johtamaan kuluttajaa harhaan erityisesti seuraavista seikoista:
c) toimitustapa, vaihto- ja palauttamismahdollisuudet, korjaukset ja huolto;

Artikla 9
Mainoksessa ei saa luvatta käyttää kuvaa tai mainintaa yksityisestä tai julkisesta henkilöstä. Mainoksessa ei myöskään saa luvatta kuvata yksityisomaisuutta tai viitata siihen tavalla, joka antaa käsityksen asianomaisen suosituksesta.

Journalismi

15. Otsikoille, ingresseille, kansi- ja kuvateksteille, myyntijulisteille ja muille esittelyille on löydyttävä sisällöstä kate.

3. Journalistilla on oikeus ja velvollisuus torjua painostus tai houkuttelu, jolla yritetään ohjata, estää tai rajoittaa tiedonvälitystä.

23. Kannanotto on puheenvuoro, joka on syytä julkaista mahdollisimman nopeasti ilman sen yhteyteen liitettyjä asiattomia lisäyksiä.


lähteet:
http://www.createmixedmedia.com/blogs/the-creative-life/why-facebook-is-a-good-thing-really

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti