maanantai 3. helmikuuta 2014

ABORTTI

Ota selvää, miten eri kirkkokunnat suhtautuvat aborttiin? Miten ne perustelevat kantansa? Millaisissa tapauksissa abortti voidaan sallia?

Buddhismi
Ei yhtenäistä kantaa. Mielipiteet ovat jakautuneet kahteen suurimpaan porukkaan.
  • ·         Perinteiset eivät kannata, koska heidän mielestään abortti on tahallinen kuolemantuottamus.
  • ·         Modernit kannattavat, sillä heidän mielestään abortin hyödyt - haitat ratkaisevat (esimerkiksi äidin henkiinjääminen). Japanin buddhalaiset ovat vapaamielisempiä.


Abortin katsotaan olevan henkilökohtaista. Buddhalaisilla yleensä on täysi vastuu teoistaan ja niiden seurauksista. Moderni tai perinteinen, buddhalaisista sekä äidille että sikiölle kerääntyy teosta pahaa karmaa.

Hinduismi
Uskonnon mukaan pitää valita keino, josta seuraa vähiten pahaa kaikille (äiti, isä, sikiö ja yhteisö). Aborttia vastustetaan, poikkeus tosin äidin hengen olevan vaarassa. Hinduismin reinkarnaatio jakaa ihmiset taas kahteen pääleiriin.
  • ·         Ei abortille, koska tekemällä sen sikiöltä evätään pääsy keräännyttää hyvää karmaa. Hidastaa sielun kehittymisprosessia.
  • ·         Kyllä abortille, koska sielu pystyy syntymään useamman kerran. Tämän ajatuksen pohjalta voisi ajatella hinduismissa olevan edullisinta tehdä abortti.

Käytännössä etenkin tyttöjä abortoidaan Intiassa. Hinduismin lääkärin moraali lähtee väkivallattomuuden ajatuksesta.

Islam
Abortti on islamin mukaan väärin ja sen lisäksi haram, eli kielletty. Taas, kuitenkin äidin hengen ollessa vaarassa abortti on sallittava teko. Syiksi voidaan luetella huorittelu, raiskaus, insesti tai että abortin teko on lapselle parhaaksi. Esimerkiksi lapsen synnyttyä tämän voidaan odottaa kuolevan parissa kuukaudessa tai tämän ollessa vaikeasti vammautunut.

Pitää tehdä valinta kahdesta pahasta. Luonnollisesti vähemmän paha on valittavana. Yhtenäistä islamista näkökantaa ei voida sanoa, sillä sen kaksine uskontokuntineen (shiia ja sunni) sekä niiden alalajit eivät kaikki ole samaa mieltä asiasta.

Sikhismi
Aborttia pidetään kiellettynä, sillä siinä ruvetaan touhuamaan Jumalan luoman kanssa. Useimmat sikhiläiset katsovat, että elämä alkaa hedelmöityksestä ja tämän elämän tuhoaminen ei sallittua. Sikhismi ei virallisesti ota kantaa aborttiin, saati moniin muihin bioeettisiin kysymyksiin.

Käytännössä yleinen Intiassa, samasta syystä kuin buddhismissa.

Juutalaisuus
Ei kiellä aborttia, mutta sallittu vain vakavien syiden takia. Tällaisia ovat vahvat henkiset paineet, ”itsemurha ainoa pakokeino” – ajattelu, insesti, raiskaus tai se on lapsen hyväksi. Äidin hengen ajatellaan olevan arvokkaampi kuin sikiön.
Itse asiassa, juutalaisuudessa ihminen on arvokkaampi kuin sikiö. Sikiö on heikompi osapuoli, joten sitä pitää suojella. Jokainen tapaus on käsiteltävä omanaan ja konsultoida rabbinsa kanssa.

Anglikaaninen
Jokainen aborttitapaus tulisi harkita. Kirkon mukaan teko on suuresti vastoin moraalista lakia”, mutta joissakin tapauksissa hyväksyttävä. Näitä syitä on samoja juutalaisuuden listalta. Liberaaliset tulkinnat säädännöstä kasvattavat aborttien määrää, mistä anglikaaninen kirkko on huolissaan.

Katolinen
Kirkko katsoo, että tieten tahtoen tehty abortti on moraalisesti väärä teko. Ihmiselämää pidetään pyhänä, eikä sitä pidä arvottaa taloudellisin tai sosiaalisin perustein.

Mitä viimeisimmät paavit ovat olleet mieltä?
·         
  • Johannes Paavali II (1978-2005): abortti = murha                                                                  
  • ·         Benedictus XVI (2005-2013): hyväksyy kirkkonsa kannan, mutta henkilökohtaisesti: ”Ei ole oikeutta kertoa naisille mitä ei saa tehdä kehonsa kanssa. Asia heidän ja lääkärien päätös”.            
  • ·         Franciscus (2013-): vastustaa aborttia

Suomen evankelis-luterilainen kirkko
Naisella oikeus päättää omaan ruumiiseensa kohdistuvista toimenpiteistä. Tätä rajaa Suomen aborttilaki, joka määrää takimmaiset viikkomäärät, jota enne raskaus voidaan keskeyttää. Piispojen kannanotossa kuitenkin muistutettiin, ettei abortti ole ehkäisykeino: jokainen päätös pitäisi tehdä harkiten.
  
lähteet:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti