maanantai 3. helmikuuta 2014

GEENIMANIPULAATIO

Mistä geenimanipulaatiossa on kyse?

Eliön perimän tietoista muuntelua haluttuun suuntaan.

Esimerkiksi huonosti kylmyyttä sietävää perunalajiketta toivottaisiin viljeltävän napapiirin toisella puolen. Aloitetaan tutkimustyö.
Geenimanipulaatiota ennen pitää tehdä geenikartoitusta, tavoitteena löytää tilastollisesti pätevä yhteys yksittäisten geenien ja yksilön ulkoasun välillä.
On huomattu, että geenitekijöiden y, z ja q yhteisvaikutuksesta saadaan kylmyydelle resistenssi lajike, jolle lyhyt kasvukausi riittää. Vertailemalla eri perunalajikkeiden geenien y, z, q frekvenssiä, voidaan erottaa niille suotuisat yksilöt. Sitten perunat kyyditetään laboratorioon ja ruvetaan eristelemään geenejä. Ideaalissa lopputuloksessa saadaan mahdollisimman terve, vähiten virheitä, sisältävä toivottu lajike yhdistelemällä geenejä.

Geenimanipulaatio ei ole sama asia kuin risteyttäminen. Risteyttämisessä käytetään vain geenejä, jotka ovat toisilleen luontaisesti sopivia. Esimerkiksi aasin ja hevosen jälkeläinen, muuli, on voinut tapahtua, koska rakennuspalikat ovat yhteensopivat. Geenimanipulaatiossa käytetään keinotekoista geenien liikuttelua, kun risteyttämisessä ainoastaan voidaan valita risteytettävät yksilöt. Geenimanipulaatio menee siis syvemmälle. Vielä yksi, eli keinotekoisessa geenin asettamisessa tapahtuu häiriö geenien normaalisen asettumisjärjestyksen kohdalla. Pienempi tai suurempi. molekyylin virhe esiintyy muun muassa myrkyllisyytenä, sairautena tai allergiaa ärhentävänä tekijänä.

Mitä eettisiä ongelmia nousee esille?

Huolia löytyy vaikka jokaiselle täti-ihmiselle. Mieleen tulivat terveydelliset ja sosiaaliset ongelmat. Geenimanipuloitua ruokaa tutkitaan, mutta aivan varmasti ei voida sanoa, siirtyykö ruoan sisältämiä antibiootille immuuneja geenejä elimistöön. Entä mahdollisuus, että manipuloitu geeni sisältää sairauksia laukaisevia tekijöitä. Sitten onko käsittelyllä tuotetulla eläimellä samoja oikeuksia ja suojeluksia kuin tavallisella eläimellä? Kärsiikö supereläin siinä missä muutkin? Käsite ”normaali” voikin tulevaisuudessa tarkoittaa lasta, jonka ominaisuuksia ei ole geenimanipuloitu tavoiteltuun pakettiin. Geenimanipulaation rajoittaminen on myös kinkkinen veto. 
Oheisessa artikkelissa on käsitelty asiaa, ja ydinajatukseksi nousi, ettei sallittavan ja kielletyn erottaminen ole ratkaisu. Pitäisi käydä jatkuvaa keskustelua genetiikan ja etiikan osaajien kanssa, vaikuttaen näin politiikan kulkuun.

Lopuksi

Ruokatuotteiden kohdalla geenimanipulaatio huolettaa. Eläinten osalta nousee empaattiset tunteet pintaan. Ihmisten puollella touhu arveluttaa. Mikään näistä ei johtanut ajatukseen: ”Ihmisen ei pitäisi leikkiä Jumalaa.” Leikkikää vain, mutta varovasti. Miten muuten uutta tietoa saadaan, jos joku ei kokeile? Äärivastustajat näyttävät hieman hupsuilta, jotka haluavat säädä pistorasiasta sähköä ilman sen tuottajaa. Ääripuolustajat taas kylmiltä tiedemiehiltä, joilla ei ole mitään rajoja. Voin tässä tyytyväisen asiantuntemattomasti lausua, että kultainen keskitie on siinä välillä, vaikka sitä ei ole löydetty.

Scifi – aiheiset fantasiat eivät ole enää kaukana, kun pimeässä hohtavien kissojen avulla koetetaan selvittää aidsilta suojautumista. Alla linkki.

lähteet:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti